betalingskort.png
smiley_rapport.gif
Indkøbskurv
Der er ingen varer i kurven.
goto_basket_btn.png
show_nav.png
IMG_1243.JPG

Røgning

Røgning - for smagens skyld

Saltning, tørring og røgning af fisk er de ældste konserveringsmetoder, der kendes. I dag bruger man ikke i så høj grad disse metoder, for at fiskene kan holde sig frisk længere (spiselige), som det blev anvendt i gamle dage, men for selve smagens skyld. Man behøver derfor hellere ikke bekymre sig unødigt, når man køber røgede eller saltede fisk. En røget fisk kan sagtens holde sig 1 uge i køleskab og også tit længere endnu.


Alle vores fisk er røget på bøgesmuld. Der findes flere hundrede slags smuld, så det i sig selv er en videnskab. Ethvert røgeri og enhver røgemester, har sin egen mening om hvad der er bedst. Forskellen er træsorterne, finheden eller grovheden.

Men det vigtigste er hvordan man fugter sin smuld. Smuldens fugtighed afgør røgudviklingen under røgningen. Og det er røgen, der giver fisken dens gyldne farve. Det er derfor vigtig at kunne sit håndværk. Traditionelt er det de fede fisk man røger, for røgen binder sig til fedtet. Jo federe en fisk er, des mere røgsmag vil den få. De mest kendte er makrel, sild, laks og hellefisk. I nyere tid er også pighaj, smørfisk, tun m.m. kommet til. En god røget fisk afhænger ikke kun af røgningen. Det er også vigtigt med den rigtige saltning og tørring.

Hvordan røger vi på Hvide Sande Røgeri?

Vi har på Hvide Sande Røgeri & Spisested 15 ovne. 4 varmrøger og 10 gammeldags koldovn, hvor der i begge bliver fyret med smuld i bunden. Udover det har vi investeret i 1 moderne rygeovn, og vi kan derfor i modsætning til mange andre røge hele året rundt, hvor andre tit har problemer om sommeren, hvor det bliver for varmt. Traditionelt er det laks, hellefisk, tun, sildefileter, lys -og mørksej, der koldrøges. En koldrøgning tager ca. 20 – 40 timer, alt efter hvad der røges og hvor stort emnet er.


Varmrøgningen er en hurtigere proces. Der kommer temperaturen op over 75´ C. Det tager derfor heller ikke så lang tid at varmrøge, som at koldrøge. Kødet bliver mere løst og saftigt ved den højere temperatur og den kortere røgetid. Røgningstiden er ca. 2-4 timer.


Det at røge fisk er et gammelt håndværk, en dansk tradition i generationer, der absolut stadig er værd at holde i hævd.